Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.4.2010, Jana Bártová, fejeton
Onehdy jsem vedla vzrušenou debatu s jedním svým kamarádem fotografem. Dohadovali jsme se o tom, jestli se fotka opravdu může jmenovat Prso, když je na ní zmíněná část těla a jaké potenciální důsledky může takové pojmenování mít.
MIrako | 17.4.20109:15
Dobrá fotka název mít nemusí a jestli název člověka vmanipuluje do toho správného pohledu, který chci já, už to není ono.
Pravdou ale je na výstavách jsem už odskoušel obojí a výsledek je v podstatě stejný...
Já preferuji bez názvu. Člověk bez fantazie stejně nic nepochopí a člověk s fantazií v tom možná uvidí i něco jiného než byl náš záměr, ale je to špatně? Naopak...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 17.4.20109:41
Nesuhlasim. Zalezi od situacie a zameru. Typicky priklad je fotka ­"Pohled do údolí­"
(Fotogalerie Digimanie > Tematické galerie > Krajina a příroda > Pohled do údolí­)
Bez tohto nazvu by to bola len jedna z mnohych fotiek peknych dievcat, ktore sice uz sami o sebe jednoznacne potesia oko chlapa, avsak prave ten nazov dava fotke velmi krasnu, vynimocnu a vtipnu pointu, ktora by sa sice dala domysliet vlasnou fantaziou, ale to by nebolo ono.
Odpovědět0  0
focusx (397) | 17.4.201018:13
Dík :D Já si taky myslím, že je název fotky podstatný a je dobré připojit ještě popis děje, nebo okolnosti vzniku fotky. Pomůže to navodit tu atmosféru, kterou chtěl fotograf zachytit, nebo co chtěl fotkou vyjádřit. To není nikdy na škodu a pomáhá to pochopení děje.
Odpovědět0  0
MIrako | 18.4.20109:11
Jo, hoši a ješte k tomu dejte návod na použití. Bavíme se ještě o fotografii jako uměleckém artiklu a nebo doplnujících obrázcích někde z návodu na použití? Fotka je buď dobrá a pak komentáře nepotřebuje, nebo nijaká ­- popisná, pak tam něco být musí a nebo je to zmetek, který i s kometářem je k ničemu.
Odpovědět0  0
brkel (7) | 18.4.201011:26
..takze tim chcete rict, ze kdyz Vam ukazu plastiku nebo fotku ktera je dobra, vy okamzite budete vedet o cem je a jak vznikla, ze?? To co jste tu placl je IMHO pekna blbost pane mistr... ..auta taky nejsou dobra a na houby, ale je spousta ­"mezifazi­"...
Odpovědět0  0
MIrako | 18.4.201014:10
PLETE TU NĚKOLIK POJMŮ DOHROADY. Když mi ukážete fotku, tak mám vlastní názor a vidím, jestli se mi líbí a něco mi říká. Pak je z mého pohledu dobrá. A je docela možné, že bych si ji dal i na zeď. Pokud se mi nelíbí a nic mi neříká, je z mého hlediska špatná. To ale neznamená, že pro někoho jiného není dobrá. Co člověk to názor. V umění nejsou díky bohu žádné hranice ­(žel bohu se je někdo snaží nastavit i když je to totální bejkovina­), tak jako u zmíněných aut.
Co je měřítkem dobré fotky ­- ostrá neostrá a nebo obsah? Pokud nemá obsah, tak to techtem a technickými informacemi nedoženu ­- pokud se to netýká jak už jsem před tím zmiňoval dokumentu a technického fota, případně rodinné fotky.
A co je hlavní nejsem žádný mistr. Stejně jako ty zde říkám svůj názor....
Odpovědět0  0
zemekf (75) | 4.4.20108:25
nevím moc se k tomu nehrnu,
Ať si každý namáhá hlavičku, hlavně u mých antropomorfních záležitostí. Jeden vidí např. sovu, druhý cosi jiného.
A do soutěží ? což takhle např. ,,prezentation glass 1,2,3,,
Kokořín by se ale mněl nazývat ,,Kokořín,,
Myslím, že názvy by se mněly udávat u informativních fotek každopádně, ale u uměleckých ???
,,Bez názvu,, je výzva k divákovi, aby vstoupil do meditativního dialogu s autorem.
A co se toho ňadra týče, tak záleží na tom jak je to vyfoceno.
Odpovědět0  0
M-M-X | 2.4.201020:16
Ak nazov nie je dolezity, potom sa to kludne moze volat IMG_1234.jpg
Ak nazov je dolezity, potom by mal byt doplnenim vyznamu ­- malo by v nom byt nieco co na samotnej fotke nie je.
Fotka stromu s nazvom strom mi ale pripada ako najhorsia moznost ­- mam z toho pocit ze si autor nie je isty tym ci fotka vyjadruje to co chcel povedat a preto to musi poistit vhodnym nazvom.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.4.201014:10
Skoda ze ste k tomuto clanku namiesto tej modelky drziacej latku nedali tu fotku Prso ... :­)

Ale inak suhlasim s nazorom, ze popisny nazov ­(Strom, auto...­) je tak trosku duplicitny a naozaj jedinym ­(neumeleckym­) vyznamom je katalogizacia. Ale nazov moze byt aj velmi peknou sucastou umeleckej pointy bez ktorej by fotka zapadla ­- napriklad ta fotka modelky je sama o sebe dost o nicom, ale nazov ­"Andělská křídla­" krasne dotvori pointu a cele to ma zmysel a je jasne co tym chcel autor povedat ­(napisat, stvarnit­).
Odpovědět0  0
brkel (7) | 2.4.201013:52
...podle me je nazev u fotografie veci nedulezitou, pokud je opravdu jen popisny a vecny. Jakmile je to neco ceho si clovek vsimne a uvedomi si to jako soucast dila, pak pridava fotce ten novy rozmer ­- potom uz jde jen o to jestli to celkovy dojem z fotografie zhorsi nebo zlepsi. Nektere fotografie vam ulpi v pameti prave kvuli nazvu, u jinych ten nazev treba vubec nepostrehnete a neznate. Abych pravdu rekl, tak vzdy koukam nejdriv na fotografii, ale ten nazev si kazdopadne prectu. Bud se dostavi faze okamziteho spojeni s fotografii ­(pripadne nesleduje zamysleni ci pousmani nad souvislostmi­), nebo faze hledani nazvu ve fotografii, ktera opet muze vyvest dobry nebo spatny zaver...
Odpovědět0  0
Jakitha | 2.4.201012:38
Zatímco u tagů ­(štítků­) je popisnost pžřímo nutností, u názvu je dobře trochu dokreslit význam nebo atmosféru nebo jím naznačit, co autor zamýšlel.
Odpovědět0  0
riman (29) | 2.4.201011:14
Tuhle otázku jsem kdysi taky řešil a dospěl jsem k tomu, že:

1­) Dílo by mělo mluvit samo o sobě. Pokud fotka bez názvu nemá sama o sobě šťávu, nemá smysl, abych ji někde vystavoval.

2­) Název je ale potřebný minimálně z hlediska katalogizace ­(i třeba jen té mentální samotného autora­). Mám sice všechny fotky označené datem a časem vzniku, ale zdaleka ne všechny jsou určeny k veřejné prezentaci. Tudíž těm lepším dávám název už jen kvůli tomu, abych je byl schopen snadněji identifikovat. ­(Bohužel, už se mi začíná stávat, že se opakuju.­)

3­) A ­- jak píše Bar ­- je pravda, že název dokáže ovlivnit vnímání fotografie. Dokáže pomoci, stejně jako uškodit. Dokáže také posunout význam. Proto se snažím o názvy spíše neurčité, volnější, které spíše podnítí fantazii, než ji potlačí. Ne vždy se mi to povede a je mi jasné, že mnohým připadají volby, které sám považuju za povedené, přímo směšné.

Název Prso u vyfoceného prsa mi přijde doslovný, popisný... a zbytečný. Opravdu bych hledal něco lepšího. :­-)
Odpovědět0  0
Bar (1) | 2.4.201010:19
Viděl jsem honě fotek kde bez názvu by fotka zapadla, a název ji dotvořil. Název je vznešeně řečeno součástí výtvarného díla stejně jako třeba rám. Výborné téma zkusím něco napsat k sobě na web.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.